Każdego roku tysiące ludzi bierze udział w grzybobraniu, czy to zbierając dzikie grzyby do jedzenia, czy po prostu odkrywając wspaniały świat grzybów. Podczas gdy większość ludzi nigdy nie napotka żadnych problemów, możliwe jest natknięcie się na trujący grzyb, jeśli nie wiesz, czego szukasz.
Pierwszym krokiem do zidentyfikowania trującego grzyba jest poznanie różnicy między jadalnym a trującym grzybem. Podczas gdy wiele trujących grzybów wygląda podobnie do jadalnych, istnieją pewne znaki ostrzegawcze, które mogą pomóc Ci uniknąć zatrucia. Na przykład, podczas gdy wiele grzybów ma skrzela, kiedy rosną one na spodniej stronie grzyba, są określane jako „lamelki”. Jeśli zauważysz skrzela wyrastające z wierzchu grzyba i biegnące w dół jego trzonu, to dobrze założyć, że jest to wskaźnik, że grzyb jest trujący.
Drugim sposobem na stwierdzenie, czy grzyb jest bezpieczny czy nie, jest jego dotknięcie. Wiele trujących grzybów ma gumowate uczucie przy dotknięciu. To powinien być twój pierwszy znak ostrzegawczy, że coś może być nie tak z danym grzybem. Więcej podobnych ciekawostek znajdziesz na stronie https://brainboss.pl/ .