Kuchnia to miejsce, w którym często spędzamy wiele godzin, przygotowując posiłki, ale też je spożywając. Z tego względu musi zostać odpowiednio wyposażona i przygotowana, by zapewniała nam jak największą swobodę, wygodę oraz prezentowała się atrakcyjnie. Jednym z niezbędnych elementów jej wyposażenia jest zawsze firanka. Zobaczmy, jak ją wybrać.
Odpowiednia długość
Firany do kuchni powinny mieć przede wszystkim odpowiednią długość, najlepiej taką, aby kończyły się nieco powyżej parapetu. Wiele osób preferuje nawet jeszcze krótsze firanki, przesłaniające tylko górną połowę okna, co pozwala im na odsłonięcie całego parapetu. Bardzo popularne są także modele szyte w kształcie litery V: dłuższe po bokach i krótsze na środku, które są wygodne i bardzo efektowne.
To bardzo funkcjonalne i wygodne rozwiązanie, ponieważ sprawia, że uzyskujemy w kuchni znacznie więcej przestrzeni. Umożliwia nawet trzymanie pojedynczych przedmiotów czy kwiatków na parapecie, co z pewnością przypadnie wielu kobietom do gustu.
Z jakiego materiału firanka do kuchni?
Kuchnia to miejsce, w którym wygoda oraz łatwość czyszczenia poszczególnych elementów są niezwykle ważne. Dlatego też firany do kuchni powinny być wykonane z łatwych do prania, samodzielnie układających się i odpornych na uszkodzenia materiałów. Doskonale sprawdzają się tkaniny naturalne, takie jak bawełna i jedwab, ale także sztuczne, jak poliester.
Do kuchni bardzo polecane są także woale, które są materiałami lejącymi i pięknie układającymi się na oknie, a dodatkowo ograniczają ilość wpadającego do środka słońca, co przyda się w południowych pomieszczeniach. Do mniej nasłonecznionych kuchni lepiej nadaje się z kolei markizeta, które przepuszcza więcej światła, a układa się tak samo dobrze i jest łatwa w pielęgnacji.